BRUCE LEE

20.02.2009 09:42

 

 

BRUCE LEE

Bruce Lee se narodil 27. Listopadu 1940 v čínské čtvrti San Franciska. Jelikož se narodil v USA dostal jmíno Bruce Lee. Jeho rodiče ho však nzvali Jun Fan Lee. Po té, co malý Bruce onemocněl, byl přejmenován na Lee Juen Kam a to z důvodů oklamání duchů , aby se čínské znaky jeho jména shodovaly se znaky jeho zemřelého dědečka. Jelikož přišel na svět v roku Draka, dostal podle staročínského kalendáře přezdívku “Little Dragon“ – Malý drk.

Ještě v útlém věku se přestěhoval s rodiči do Honkongu, kde jeho otec dostal dobře placenou práci. Již jako šestiletý se objevil před kamerou. Jeho první film jse jmenoval „ Narozeniny lidskosti“. O dva roky později jej následující film „Kid Cheung“ proslavil i mimo Hongkong. Ve 13 letech začal Bruce (na popud otce - nadšeného adepta bojových umění) cvičit kung-fu.

Jeho první učitelem byl slavný velký mistr Yip Man. Lekce u Yip Mana se později staly základem jeho slavného systému boje bez zbraně. Díky své nespoutané energii se stal vůdcem mládežnického gangu a v pouličních bitkách s konkurenčními bandami si ověřoval své umění. Jedna z bitek se odehrála na střeše pětipatrového domu a málem skončila pro oba rváče tragicky. Tehdy se však stal z Bruceho opravdový fanatik kung-fu, využíval k cvičení každé volné chvíle. Ve svém pokoji hodiny zdokonaloval své umění, tisíckrát procvičoval tytéž pohyby a cvičení tzv. kata.

Vrozené dispozice fyzické i psychické a také systematický intenzivní trénink způsobil, že ve svém umění dosáhl nevídané dokonalosti. Měl ohromné úspěchy u žen a dívek. Studoval s úspěchem v exkluzivním Saint Francis Xavier College kam ho poslali rodiče. Velmi často se účastnil školních soutěží a turnajů v Boxu. Vždy zvítězil. V roce 1958 se stal králem Hongkongu v tanci ča-ča a v tom roce balí zavazadla a odjíždí zkusit štěstí do rodné země USA.

Několik měsíců žije u přátel a svého otce v San Francisku, potom přesídlí do Seattle a začne studovat filozofii na místní univerzitě. V noci tvrdě pracuje, ráno chodí na přednášky a samozřejmě pilně trénuje. Začíná učit kung–fu nejprve své přátelé a potom ty, kdo mohou zaplatit.

Začal studovat na Edison Vocational Hig-School v Seattlu. Po ukončení studia přešel Bruce na univerzitu ve Washingtonu, kde se věnoval filozofii. V té době se Bruce hodně změnil. Přestává být agresivní a stává se z něj vyrovnaný a tolerantní člověk. Na jaře roku 1963 se Bruce seznámil s Lindou Emery, , mladou Američankou studující na Garfield Higled School v Seattlu. Zanedlouho je svatba, čímž rozesmutněl tisíce Fanynek v Honkongu. Mají spolu dvě děti, dceru Shanon a syna Brandon.

Zanechává studií a otevírá si školu Bruce Lees Kng-FU Institute. Jeho škola je slavná, má mnoho bohatých a vlivných žáků, např. Steve Mc Quin, James Coburn, Kaarem Abdul Jabar, filmoví producenti a byznysmeni. Samozřejmě jen několik vyvolených se může pochlubit tím že je učil sám Buce Lee, výuku vedli hlavně jeho starší žáci a později asistenti. James Yimm Lee, Také Kimbura a Dan Inosanto.

Bruce Lee dovedl styl Wing Tsun k dokonalosti, ale zjistil že mu pravidla tohoto stylu brání v rozvoji. Aby dosáhl maximální svobody a dokonalosti v bojových uměnich, učil se i u jiných mistrů.

Ovládl různé styly kung-fu, mnoho obměn boxu (thajský, barmský), znal japonské styly boje ju-jitsu, aikido, kempo, taekwondo a různé styly karate. Ovládal umění boje různými předměty, populárními u lidí dálného východu . Tzv. Kobudo (boj tyčí, cepem na rýži – nunčaku,řetězem…).

Poznával tajemství boje “panů nocí“ čili ninjů a jejich umění koncentrace a vnitřní energie čchi (jap. Ki), umění házet smrtonosné šipky a hvězdice.

Zlikvidoval pro něj nepotřebné bariéry Wing Tsun a vytvořil vlastní originální styl – Jeet Kune Do (styl zasahující pěstí), ve kterém využil prvky všech stylů boje, které ovládal. Byl to svérázný “styl beze stylu“. Své umění označil tako:

“Nebojuji v žádném přesně vyhraněném stylu. Nikdy nevíš co udělám a já to také nevím. Můj styl a pohyb je výsledkem tvého pohybu, moje technika je efekt vytvořený tebou. Vyznavači jednoho stylu se do něj přivazují, pilují formu a plahočí se za tím samým a tím se dostávají do neřešitelné pasti. Neprohlédnou zásadní problém, nedovedou vyjít z vlastního pozorování, přestávají být sami sebou. Každý může pracovat volně a podle možností, když se nalézá mimo určitý styl. Když cvičíš klasický styl, rozumíš rutině, tradici, ale nerozumíš sobě. Je to pravda to mohu dokázat každému člověku na světě. „Není to nejskromnější výrok, ale v té době se největší znalci kung – fu shodli na tom že Bruce Lee je opravdu dobrý.

Vyhledávání

Diskusní téma: BRUCE LEE

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.