GLYKEMICKÝ INDEX
GLYKEMICKÝ INDEX
Glykemický index - GI- udává míru glukózy (cukru) v krvi. Až 50% stravy denně by mělo být složeno ze sacharidů.
Vysoký GI má - chleba, slazené müsli, cornflakes, bílá rýže, světlé těstoviny, cukr, zavařeniny, mléčná čokoláda, popcorn, chipsy, limonády, hotovky z restaurací. Z těchto potravin tělo štěpí glukózu velmi ryche = rychle nastupuje hlad
Nízký GI má - zelenina, luštěniny, přírodní rýže, solené brambory, mléčné a sojové výrobky, sýr, ryba, maso a vajíčka. Tyto potraviny mají vyváženou hladinu cukru = pocit plnosti a sytosti
Proč se nedá glykemický index spočítat nebo odvodit?
- GI potravin se musí změřit, protože jen z pouhého množství sacharidů nezjistíme nic o tom, jak bude vypadat naše hladina cukru v krvi poté, co potravinu sníme. Zdraví dobrovolníci si nechají změřit reakci na glukózu, pak na testovanou potravinu a z poměru těchto čísel teprve získáme GI.
Kdo by měl hlídat výšku glykemického indexu nejvíce?
- Konzumace potravin s nízkým GI je výhodná pro všechny zdravé lidi jako prevence civilizačních chorob
- Nejvíce ostražití by měli být obézní, diabetici a lidé, u nichž se vyskytují srdečně cévní choroby v rodinách, Jde totiž o tom že chronicky zvýšená hladina inzulínu v krvi je samostatným rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních nemocí.
Jak se zjišťuje hodnota glykemického indexu?
- Vychází se z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Index udává chorost sacharidové potraviny zvýšit hladinu krevního cukru, Hodnoty se zjišťují experimentálně a zdaleka nejsou k dispozici pro všechny potraviny (množství informací se ale stále rozšiřuje). Čím více se hodnota blíží stovce, tím je pro obézní a diabetiky zákeřnější. Některé potraviny mohou hodnotu 100 i převyšovat
Podívejte se na glykemický index vybraných potravin:
Glykemický index potravin.xls (26 kB)