JOJO EFEKT
Co je jojo-efekt?
Jojo efekt je jeden z problémů při snižování hmotnosti – hubnutí. Označuje opakovaný cyklus snížení váhy a následného zvýšení váhy. Vyskytuje se v případě, kdy se člověk pokouší výrazně snížit svou tělesnou hmotnost ve velmi krátké době.
Čím je jojo-efekt způsoben?
Jojo efekt je způsoben nefyziologickou ztrátou hmotnosti, při níž dochází nejen k úbytku tuku, ale i ke ztrátě svalové tkáně. V okamžiku, kdy se člověk vrátí ke svým původním stravovacím návykům, dojde ke změně metabolismu a k vychýlení hladiny inzulinu. Jakmile začnete znovu přibírat, neukládá se svalová hmota, ale tuk. Protože diety zpomalují metabolismus, organismus si dělá zásoby tuku i proto, aby přežil snížený příjem kalorií. Metabolismus se vám nezrychlí ani po ukončení diety, takže čím více diet držíte, tím odolnější se proti nim stáváte! To platí hlavně v případech zázračných rychlodiet. Postupně se dostáváte do bludného kruhu a čím déle dietu držíte, tím méně kalorií potřebujete, abyste si váhu udrželi a kil se tak zbavujete stále hůře. Navrácení se k původní, nechtěné váze, vám navíc sráží sebevědomí a snižuje motivaci k dalšímu pokusu o zhubnutí.
Nebezpečí jojo efektu
Neustálé hubnutí a přibírání vám může silně narušit metabolismus i psychiku, z nichž se pak mohou rozvinout i poruchy příjmu potravy (anorexie, bulimie) nebo poruchy menstruačního cyklu, které mohou vést až k neplodnosti.
Jak zastavit jojo efekt?
Důležité je nehladovět, ale naučit se spíše chytře jíst. Hladina cukru v krvi ovlivňuje ukládání tuků v těle, proto jezte hodně potravin obsahující vlákninu. Ta uvolňuje cukr postupně a vám tak nehrozí vlčí záchvaty hladu. Druhou zbraní proti jojo efektu je pohyb. Pouze aktivní svalová vlákna zamezí ukládání tuku. Vhodnější než posilování je jízda na kole nebo aerobní cvičení. Vytvořte si pravidelný režim pohybu a příjmu potravin. Důležité je také nalézt psychickou rovnováhu a neobviňovat se ze selhání.Obranou proti jojo efektu je obvykle také dieta, při které úbytek hmotnosti není tak rychlý a tělo má čas si zvyknout na snížený přísun potravy